Dagarna går...

Nu har vi fått en primärkarta av kommunen. De gjorde inga nybyggnationskartor i Ale kommun. Inte för att jag vet vad det är för skillnad på de två... Den primärkarta vi fick är i stort sett en mycket enkel ritning över tomten.  Vi ritade in var vi vill placera huset och ett eventuellt framtida garage och skickade det  till husleverantören. De ritade det lite snyggare och skickade tillbaka det till oss.

Vi ska även göra en utförligare geoteknisk undersökning av tomten. Den kommunen hade gjort var lite för osäker. Så det uppdraget har jag idag gett ut till en lämplig kandidat. Det skulle vara färdigt inom två veckor förutsatt att det inte snöar utav helskotta under den perioden. Så, så fort den är färdig ska vi skicka in bygglovsansökningarna.

Nu börjar det roliga

Vad ska vi ha för kakel i badrummet? Ska vi ha ekparkett i alla rum? Vad ska vi göra själva?Vilka köksluckor ska vi ta? Det är många frågor som måste besvaras. Sen är det ju en fråga om pengar också. Men standarden i huset är så hög redan så vi är nöjda med det mesta som ingår. Det är golvvärme i alla rum på bottenplan. Helkaklat badrum och klinkers i tvättstugan. Det är ekparkett som standard i vardagsrummet, och tarkett i de andra rummen, men det skulle bara kosta 8000 extra att välja parkett i alla rum. Så det kändes som ett lätt val.

Kakel ingår upp till 150 kr/kvm, och klinker för 250, så vi letar med ljus och lykta efter snyggt kakel runt det priset. Vi får välja från alla stora leverantörerna. Räknas Hornbach dit? Annars hade de faktiskt ett helt ok kakel till ett oslagbart pris. Vad är det egentligen för skillnad mellan kakel och kakel?

Att välja hus

Egentligen hade vi redan bestämt oss vilket hus vi ville bygga långt innan vi hittat tomten. Det är Lundahov från Mjöbäcksvillan. Ett 1 1/2 planshus, och vi tänker inte inreda vinden med en gång. Det är två rum och kök i bottenplan, fördelat på 86,4 kvm.

Lundahov
Först och främst ska vi spegelvända huset. Vi ska även sätta igen öppningen i väggen mellan köket och vardagsrummet, plus att vi flyttar altandörrarna till kortsidan istället för på långsidan som de är på idag.

Bottenplan
I orginal så är vinkeln på taket 45 grader, men detaljplanen tillåter inte högre än 38 grader så det ska vi ändra på. Orginalvinkel hade gett 70 kvm boyta på vinden, men nu blir den lite mindre.

Vindsplan

Så var det dags att prata med banken

Banken sa ok.

Så egentligen fanns inget som hindrade oss från att köpa tomten, men man vill ju gärna tänka lite till. Och lite till.



Nytt brev från kommunen damp ner i brevlådan

Jag trodde att det var info om nästa tomtomgång som hade blivit tidigarelagd. Döm om min förvåning när jag läser att det hade fått ett återbud och att tomten som vi satt som förstahandsval nu var ledig! Jag blev alldeles skakis och var tvungen att ringa Anders och fråga om han skulle vara hemma snart. Jag kunde inte vänta med att berätta för honom. Men han fick läsa pappren själv när han äntligen kom hem.

Nu var det ju dags att bestämma oss. Ville vi verkligen ha tomten? Ska vi verkligen bygga ett hus? Vi åkte ut till tomten igen. Den är verkligen trevlig. 1388kvm stor. Visserligen behövs den fyllas upp i ena änden, men det var inget problem. Dock så kan vi behöva förstärka den genom att påla, men det verkade inte så troligt.

Här är en översikt över tomterna. Vår är grönmarkerad. Klicka för en större bild.


Så fick vi svar från kommunen efter endast två veckor

Tyvärr så fick vi ingen tomt denna gång. Ok, då kunde vi slappna av igen, och vänta. För vi visste ju att de skulle släppa ett antal tomter till vid årsskiftet.

Tomten

Vi ställde oss i tomtkön i Ale kommun eftersom vi visste att de skulle släppa några tomter vid Vimmersjön i Nödinge. Det dröjde två år innan vi fick hem informationen om tomterna, att det nu var dags.

 Vi hade letat runt efter tomter lite här och där eftersom vi inte trodde att vi någonsin skulle få en av tomterna i Nödinge. En av tomterna vi tittat på var en stor (14 ha) i Bollebygd. Det var en släkting som skulle sälja. Visst den låg precis vid rv40 så det skulle säkert bli lite buller och oväsen, men den var ju så stor att vi kunde placera huset så att man inte skulle tänka på vägen. Sen var det frågan om vi skulle riva det lilla torpet som ligger på tomten, eller inte. Vi visste att det skulle byggas en golfbana i närheten, men inte var, så jag ringde till kommunarkitekten. Hon tyckte att jag skulle komma dit och titta på planeringen. Väl där så visar det sig att golfbanans femte hål ska ligga just där vi hade planerat att ställa huset! "Jo allt är klart" säger arkitekten. De har fått klartecken från alla tomtägare. Det blev minst sagt lite förvirring. Han som ägde tomten sa att han inte hade gått med på något sånt. Vi funderade ett tag på att köpa tomten ändå, och sätta stopp för den hemska golfbanan. De skulle helt enkelt fått rita om den utanför tomten. Eller sälja av en del av tomten till skamligt högt pris. Men nej, det kändes inte rätt. Vi fick släppa det.

Så nu i september fick vi hem pappren om 17 tomter vid Vimmersjön och Bohus. Vi skulle välja vilken tomt som vi helst ville ha ända ner till den som vi helst inte ville ha. Vi valde snabbt bort tomterna i Bohus för de låg så tätt, nedanför andra nybyggda hus.
Sen kom vi till de vid Vimmersjön. Det var nio stycken. Den första låg närmast sjön, var ganska liten, och dessutom dyrast. Så den valde vi också bort. De andra var fem låg bredvid varann i, och två på andra sidan gatan, plus en som låg uppe på berget bredvid. Vår favorit var den som låg längst in av de fem som låg tillsammans. Ena långsidan vette mot skog, en kortsida mot gatan, den andra kortsidan låg delvis mot ett gammalt befintligt hus och den andra långsidan vette mot en annan tomt. Så den satte vi som förstahandsval, och några i samma område som andra, tredje och fjärdehandsval. Resten struntade vi i.

Så vi skickade in pappren och väntade.


RSS 2.0